APNEA

Om Apnea

Ta ett andetag och dyk, glid tyngdlös genom vattnet. En ny värld öppnar sig och utan att behöva krångla med tuber, dyktabeller, djupmätare eller annan utrustning kan du vara öga mot öga med en gädda, krabba eller haj. Bara ett andetag och du kan direkt uppleva en helt ny värld.

Apnea har snabbt växt i popularitet, och träning ger resultat fort: du märker hur din kropp börjar anpassa sig och hur du lär dig göra allt längre och djupare dyk. Kroppen är nämligen anpassad för att vistas under vatten till viss del. När vi håller andan under vattnet slår hjärtat långsammare, blodet koncentreras där det behövs som mest och kroppen drar ner på lågvarv för att förbruka mindre syre.

LSDK följer Svenska Sportdykarförbundets (SSDF) riktlinjer och har kurser i alla utbildningssteg 1-6. Som nybörjare börjar man med att kvalificera sig för steg 1-3, det vi kallar Snorkling/Fridykning (läs mer om den verksamheten i separat avsnitt nedan). Därefter kan man fortsätta uppåt till de avancerade nivåerna steg 4-6, som kallas Apnea (tävling i fridykning). I de avancerade nivåerna ansvarar vi tillsammans för upplägg och genomförande av träningarna, för att tillgodose individens behov och önskemål.
Allt man behöver för att börja fridyka är simfenor och mask, samt viljan att upptäcka världen under ytan. Låter det intressant? Kom och prova, du också!

För dig som inte redan är fridykare på elitnivå kommer vi börja med en säkerhetsutbildning. För dig som är nybörjare erbjuder vi kurser för att träna upp dig till tävlingsnivå. Både säkerhetsutbildning och nybörjarkurser sker inom vad vi kallar Snorkling/Fridykning, se separat avsnitt på den här sidan för mer information om träningstider mm.

På gång inom Apnea

Vi har banorna mellan 16:00 och 18:00 alla söndagar då simhallen är öppen. Insläpp 15:00. Samling på läktaren vid 15:45. Några av oss brukar inleda med STA i undervisningsbassängen vid 15:30. Då är det lämpligt med lite uppvärmning på läktaren vid 15:15. 
Vi undersöker för tillfället möjligheten att ha ytterligare ett träningstillfälle. 
Vid frågor om rätt behörighet, om du är intresserad eller undrar något är det bara att maila apnea@lsdk.se. Se även Fridykning Linköping på Facebook.